Derfor er cyanobakterier også alger

Indsendt af Robot den tor, 05/03/2018 - 11:26
Kategori
Alger - Akvariesiden.dk
Forfatter
nyberg
Af og til dukker der en misforståelse op om, at blågrønalger, også kendt som cyanobakterier, fejlagtigt opfattes som en alge, da det i virkeligheden er en bakterie. Misforståelsen kommer af og til i debatten både her på siden og på Facebook, men er også set i artikler af mere eller mindre officiel karakter. Misforståelsen bunder formentlig i, at vi akvarister ser alle alger som tilhørende planteriget, hvilket langt fra er tilfældet. Det er korrekt, at blågrønalger er bakterier. Så langt så godt. At de også er alger skyldes alene den usystematiske måde, som alger er defineret på.

Alger kan deles ind i to hovedkategorier:

Makroalger: Grøn-, rød- og brunalger

Mikroalger (også kaldet phytoplankton eller planteplankton): Blågrønalger, furealger, kiselalger, gulalger, zooxantheller m.v.

Fælles for mikroalgerne er, at kun meget få (hvis nogen) af grupperne kan henregnes til planteriget. F.eks er gulalger og zooxantheller hhv. flagellater og dinoflagellater. Og så naturligvis blågrønalgerne, som er cyanobakterier.

Så næste gang du bliver korrekset i at angive blågrønalger/cyanobakterier som alger, så har du altså ret. Også selvom de er bakterier.

En analogi: Er en agurk en frugt eller en grøntsag? Ret beset er den begge dele.

Mvh Mads

Kommentarer

Robot tor, 05/03/2018 - 17:56 Permalink


Jeg er ikke sikker på at videnskaben vil give dig ret i ovenstående påstand ;)
Cyano er bakterier i alle biologiske aspekter (fysiologi, genstruktur etc.). De er prokaryote til forskel fra eukaryote (som alger). Udtrykket alger, som benyttes i udtrykket blågrønne alger, betyder simpelthen fotosyntetiske organismer. I dette særlige tilfælde angiver ordet alger ikke, om organismerne er prokaryoter eller eukaryoter. Det er et udtryk, der løst bruges til at beskrive fotoautotrofer, og hører ikke hjemme i den seneste videnskabelige klassifikation.
Skrevet af westermann

Robot tor, 05/03/2018 - 19:26 Permalink


#1
Wikipedia er er klar i spyttet om cyano:
https://da.wikipedia.org/wiki/Cyanobakterier

Hvem er det som påstår at flagellater skulle være en alge? det giver ikke mening

Dit eksempel med agurken holder ikke. At folk så betragter en agurk som en grøntsag er fuldstændig lige meget for definitionen. Lige meget hvor mange gange folk kalder en ko for en fisk, så er det stadig forkert.
Skrevet af scn

Robot tor, 05/03/2018 - 20:06 Permalink


#1 Videnskaben er næppe enig med sig selv, da alger ikke er en systematisk gruppe.

#2 Jeg ved heller ikke, hvem der påstår, at en flagellat er en alge. Hvor skulle have sagt det? Der er derimod alger, der er flagellater. F.eks. gulalger. Hvis agurken var en dårlig analogi, så prøv at give en entydig definition på skaldyr.
Skrevet af nyberg

Robot søn, 05/06/2018 - 18:18 Permalink


Altså, jeg er ligeglad med hvad cyano kaldes - Det er altid noget l..t at få i sit akvarie...*skeptisk*

Men tak for de videnskabelige udredninger (y)
Skrevet af Meng