Amatitlania altoflava

Billeder

Amatitlania altoflava

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Amatitlania altoflava er en lille, nyligt beskrevet cichlide, der blev fundet i 1995 af Jean-Claude Nourissat og Patrick de Rham i Rio Caña på den atlantiske side af Panama. Den har en meget begrænset udbredelse, og findes kun i Rio Cañaveral flodsystemet i Bocas del Tora provinsen i Panama, hvor den lever af alger, detritus, små krebsdyr og invertebrater.

Amatitlania altoflava minder en del om Amatitlania nanolutea, men er mere højrygget end denne, og i yngletiden er kropsfarven helt gul med en sort maske, hvor den hos Amatitlania nanolutea er gul med sorte markeringer på kroppen.

Der tydelig forskel mellem kønnene. Hannen er størst og udvikler med tiden forlængede og mere udtrukne finner, og hunnen har en tydelig mørk plet i rygfinnen.

Et akvarie til Amatitlania altoflava indrettes med en bund af fint sand og dekoreres med rødder og stenopbygninger, der danner huler og skjulesteder for fiskene. I et mindre akvarie holdes fisken parvis, men er akvariet større (over 250 l), er der plads til flere par.

Da Amatitlania altoflava er en lille og rolig cichlide, skal den ikke holdes sammen med store og aggressive arter, og man får nok mest ud af fisken, ved at holde den i et artsakvarie, evt. sammen med nogle mindre, levendefødende tandkarper, f.eks. de flotte arter fra Brachyrhaphis slægten, der er udbredt i Panama.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Amatitlania altoflava er en substratleger, der graver en lille grube, gerne op mod en sten eller en trærod. Æggene afsættes på stenen eller roden, og når æggene klækker efter ca. 72 timer, føres de ned til gruben. Hunnen passer på ynglen i gruben, mens hannen forsvarer det ydre revir. Efter 7-8 dage er ungerne fritsvømmende, og de føres rundt i akvariet på jagt efter føde af begge forældre. Ungerne forlader forældrene efter et par måneder, og forældreparret er klar til et nyt kuld.

Antal unger
100-200

Førstegangs opdræt i DK
Tonny Brandt Andersen, 2020.

Brugere der har opdrættet denne art
Info
Type
Cichlider, Central Amerika

Videnskablig beskrevet
Allgayer, 2001

Udseende
Størrelse han
10

Størrelse hun
7

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.5

Max. pH
8.5

Min. akvarie
180

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Alger
 • Artemia
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen Korrektur, Laura 2012

  Udskrift venlig version