Alger på gamle/ ældre blade... What to do!?

Postet under : Akvariesiden.dk - Alger
Visninger : 544



Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #1
Bruger Fdmar65 - 06/03-2018 18:20 06/03-2018 18:20
Indlægget er rettet 06/03-2018 18:21 06/03-2018 18:21 Vis/Skjul det oprindelige indlæg

Hejsa og HJÆLP, please....

Efter en kamp mod staghorn alger, som kostede megen tid og en del planter, troede jeg der var styr på situationen. Men desværre er denne pest nu afløst af nedenstående problem:

Som det fremgår lider mine planter af alger på de ændre blade, men de vokser pænt (dog langsom for nogle)... Det er et generelt problem med alger på de ældre blade for mange af mine planter...Synes ellers akvariet køre ok.

Der er lys på ca. 9,5 timer på dag - fordelt med 2x80w T5 (865+827) samt 4x Lumax LED 23w HVID og 2x LUMAX LED 23w PLANT.
Der gødes med Tropica 9ml Premium + 9ml Specialised + 5ml HappyFerro dagligt kl. 6 - lyset tændes kl. 7.30 og er på fuld styrke kl. 9.
Der er beriget bundlagt (Tropica Substrate)

Alle vandværdier er indenfor normale og Co2 niveau styres via kontroller til ca. 25mg/l via auto pH. (KH er 10)

Der er god vandcirkulation og umiddelbart ingen "døde" steder i akvariet.

Håber nogen der gider komme med gode råd af generel karakter eller meget gerne specifikt til mit problem/ setup.
Hvad pokker gør jeg galt??

Nedenfor er mit akvariet (billedet taget 4. marts 2018) Akvariet har kørt siden midten af december 2017

Jeg har læst mig til at man kan sænke lysmængden eller forkorte belysningstiden, skrue ned for gødningen eller smide flere hurtigtvoksende planter i baljen.

Men jeg aner ikke hvilke parameter jeg skal (tør) skrue på!!??

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #2
Bruger Principia - 06/03-2018 19:24 06/03-2018 19:24
Efter som du har et flot akvarium kørende, ville jeg nok hvis det var mig starte med at spare lidt på gødningen. Sær langsom ned til det bliver holdt på et niveau, hvor planterne optager stofferne. det kan faktisk også være derfor din
Cryptocoryne får huller. Det er jo med alt, med for lidt og for meget. Cryptocoryner, er nemme planter men vokser ikke specielt hurtigt, og har derfor ikke det helt store nærings behov. jeg har faktisk oplevet en totalt nedsmeltning, af disse, fordi de havde det for godt. Det var i hvert fald den besked jeg fik af en plante nørd, da jeg stod som et spørgsmålstegn. Cryptocoryne kan også være overbelyst. Men det er nok mere KimJ du skal have fat i her, han er lysnørd.
Umiddelbart ville jeg ikke gøre noget ved belysningstiden, da den virker rimelig. Jeg kører faktisk 12timer på mit, men har så heller ikke tilnærmelsesvis de samme lumen.

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #3
Bruger ThomasBallerup - 08/03-2018 11:34 08/03-2018 11:34
Indlægget er rettet 08/03-2018 11:36 08/03-2018 11:36 Vis/Skjul det oprindelige indlæg

problemet er at selv om du retter noget, så det bliver mere rigtigt,
så ser du først ændringen meget langsomt på nye blade.
på blade der er angrebet, går algerne ikke bare væk af sig selv, heller ikke hvis du har fikset problemet.
Det er faktisk ofte at problemet er for lidt, eller forkert, eller for ringe gødning, i forhold til lysmængden og typen,
MEN det kan også være for meget, Det er næsten umuligt at se om det er det ene eller det andet,
med mindre man er biolog Expert.
Jeg ville prøve at give 1.5 gange gødning dosis, og tage billeder og noter som dokumentation,
kik på nye fine blade, om de forbliver fine i længere eller kortere tid end normalen,
bliver det bedre eller værre, ved du hvilken vej du skal justere.

På de gamle angrebede blade, er eneste fix at fjerne det værste mekanisk,
på flotte blade bruger jeg bare fingerne, på dem hvor jeg gider og orker det, andre steder klipper jeg bare bladene væk med en lang saks,
så har planten mere energi til at hurtigt at lave en masse nye fine blade

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #4
Bruger Fdmar65 - 09/03-2018 00:07 09/03-2018 00:07
Tak til Jer begge.

Har i dag været i kontakt med Tropica vedr. mængden af gødning. Efter han havde set billeder af mit setup med tilhørende planteliste. Ville de anbefale en gradvis øgning af doseringen. Da jeg er lidt i underkanten i forhold til antal planter og gødningskrav fra de enkelte sorter...

Så nu prøver jeg stille og roligt at skrue op på begge Tropica og som Thomas skriver - føre dagbog inkl. billeder med hvordan det så går :)

Er stadigvæk i tvivl om bedste tidspunkt for gødningen - nogen siger FØR lyset tænder andre siger når fotosyntesen er på sit HØJESTE B)

I dag gødes mellem 6.00 - 6.10 med 5 minutters interval. Lyset tænder kl. 6.30 - med sunraiser først kl. 8.15. Fuldt blus kl. 9 til 18.30 (9,5 timer) hvorefter det dæmpes og slukker helt kl. 20.30...

Har I et bedste bud på hvornår det er bedst af smide gødning i - eller er det et "religionsspøgsmål" *rødmer*

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #5
Bruger ThomasBallerup - 09/03-2018 11:29 09/03-2018 11:29
Indlægget er rettet 09/03-2018 11:31 09/03-2018 11:31 Vis/Skjul det oprindelige indlæg

nu er det jo ikke sådan at gødning fordamper, eller at noget som helst tager skade af at det kommer for tidligt i,
mit lys er en time om at skrue op, så jeg bruger tænde signalet til at trigge gødnings systemet,
jeg gør alting automatisk, det lyder også som om du har noget automatik på ?
ellers har jeg en stak peristaltiske pumper billigt til salg, check salgs sektionen :-)
det taget også en del tid før vandet er blandet rundt, samt det tager tid for planterne at komme i gang efter at lyset er tændt,
så alt i alt tror jeg det er en udmærket løsning, ps jeg har da også lidt sorte kanter på blade his og pist, som jeg klipper af en gang i mellem, jeg har aldrig set et akvarie uden lidt små sager på plade, med mindre det er helt nystartet og alle planter lige er sat i.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #6
Bruger Fdmar65 - 09/03-2018 13:08 09/03-2018 13:08
#5

Jeg bruger nu en Grotech TEC III NG, til automatisk at dosere. Den driller lidt en gang imellem. Og starter lidt trægt. Den står jo stille i 24 timer - idet jeg kun gøder før lyset tænder. Det betyder desværre at min dosering nogle gange blive lidt unøjagtigt (læs=for lidt)... Men jeg har lige købt nye slanger og ser om det ikke hjælper lidt på sigt. Det hjalp ikke en sk*d lige da de var skiftet. Tværtimod. Men ifølge Grotech kundeservice, skal de "køres" ind. Så lige pt. står de og køre vand ned i en spand 24 gange i døgnet på alle tre kanaler... :P
Kunne godt være interesseret i dine pumper alt efter pris, hvis mit forsøg på bedring kikser *skeptisk*

mvh

Postet fra Cichlids.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #7
Bruger kristoffer1234 - 09/03-2018 17:33 09/03-2018 17:33
Hold nu op,hvor er det et lækkert akvarium, du har. Totalt off topic, men ville lige skyde det ind. Held og lykke med kampen.

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #8
Bruger ThomasBallerup - 09/03-2018 19:17 09/03-2018 19:17
#6 nu ved jeg jo ikke hvad du selv kan lave af mekanik og elektronik
det jeg sælger er en stak løse pumper, de kan monteres i kasse eller bruges som de er løse,
så du skal selv lave noget automatik der tænder dem i den rigtige tid, på det rigtige tidspunkt,
de pumper jeg har kan fylde en normal kop på 1 min ved 12V, så de skal nok ikke køre i så mange sek hver dag.
de virker fra 6 til 24V og løfter let vand 1.5 meter, de suger det endda op fra 1.5m i vacum
kan du lidt elektronik, og arduino eller hvad man nu leger med, bør det være drøn let,
du kan få 3 stk for 300kr , incl porto. det er vel 1/10 af hvad du har givet for den Grotech, men den har også et flot display med alt det nødvendige styrring indbygget.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #9
Bruger Fdmar65 - 10/03-2018 07:13 10/03-2018 07:13
Indlægget er rettet 10/03-2018 07:14 10/03-2018 07:14 Vis/Skjul det oprindelige indlæg

#7

Tusind tak (y)

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #10
Bruger Fdmar65 - 10/03-2018 07:16 10/03-2018 07:16
Hej Thomas

Ser lige om jeg kan få min Grotech til at spille igen. Jeg er ikke den store teknik nørd så det er nok bedst at holde mig til færdigkøbte løsninger selvom du har ret de er møgdyre :P

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #11
Bruger ThomasBallerup - 10/03-2018 12:10 10/03-2018 12:10
nogle slanger har det at sætte sig, rullen presser ret hårdt på slangen,
det er ret normalt at den første omgang ikke giver så meget som de efterfølgende ved peristaltiske pumper,
alt efter hvor mange omgange de skal køre hver dag, kunne du overveje at lave et holde ved lige program
der køre 0.1 sek hver time, juster tiden så kort som muligt,
men sådan at rullen flytter sig en cm, og slangen derved ikke sætter sig flad,
der kommer ikke andet end et par dråber ud, men så måler den sikkert mere rigtigt næste morgen hvor den skal køre,
jeg har i øvrigt lavet mine blandinger af de gødnings typer jeg bruger,
så de passer med samme antal sekunder, så jeg kan køre begge mine pumper på det samme signal,
da jeg blander min egen gødning er det ret let.

Annoncører
Annoncører